Airplane Alert Binoculars Brightness Caution Check Comment Cross Date Delete Direction Download Info Facebook Location Photo Rotate Search Sketch Star Tag Twitter Undo Video Weather Zoom in Zoom out
Bijzon / Bijmaan

Bijzon / Bijmaan

Een natuurlijk, optisch fenomeen in de aardatmosfeer in de vorm van twee heldere lichtvlekken aan weerszijden van de zon of maan. Ook bekend als respectievelijk een parhelium of paraselena.

Bolbliksem

Bolbliksem

Helder oplichtend bolvormig object met een diameter van maximaal 40 cm, dat soms waargenomen wordt in de buurt van een blikseminslag en dan gedurende meerdere seconden zichtbaar is.

Druppel

Druppel

Een waterdruppel op de lens van een camera, of vallende regendruppels die een flits reflecteren, veroorzaken soms onscherpe, ronde vormen op de foto.

Hoax

Hoax

Een verzonnen waarneming al dan niet met gemanipuleerd beeldmateriaal met als doel zoveel mogelijk mensen in de maling te nemen.

Lens flare

Lens flare

Een weerkaatsing van licht in de cameralens die optreedt wanneer je tegen een lichtbron in fotografeert. Meestal een heldere, pastelkleurige vlek die je pas opmerkte toen je de foto's terugkeek.

Luchtballon

Luchtballon

De ballonvaart kent tegenwoordig zeer exotische vormen en opdrukken die regelmatig het onderwerp zijn van een UFO-melding.

Parachutist

Parachutist

De schommeling en vorm van een parachute kunnen een raar gezicht zijn. Ook zijn er sprongen waarbij parachutisten in het donker afdalen met felle magnesium fakkels aan hun voeten.

Promotionele verlichting

Promotionele verlichting

Lasershows en skybeamers tekenen bewegende patronen op het wolkendek en worden ingezet door casino's, discotheken en festivals om hun aanwezigheid in de wijde omgeving zichtbaar te maken.

Rookring

Rookring

Opzettelijk te maken met een speciaal rookkanon voor theater of promotionele doeleinden, of als resultaat van een ontploffing of vuurwerkstunt.

Schuimvorm

Schuimvorm

Ook bekend als Flogo's of Cloudvertising. Hierbij worden met een schuimprinter logo's en andere vormen geprint met heliumgevuld schuim.

Verlichting op hoogte

Verlichting op hoogte

Denk hierbij aan een toren, kraan, windmolen of zendmast. In verband met laagvliegend vliegverkeer moeten hoge objecten bakenlichten gebruiken.

Vogel of insect

Vogel of insect

Een vogel of insect dat tijdens het afdrukken langs de lens vliegt kan onscherp (en soms met een klassieke schotelvorm) op de foto staan. Dit type UFO wordt doorgaans pas bij het terugkijken van de foto's ontdekt.

Weerballon

Weerballon

Een ronde, meestal witte ballon gevuld met helium die wordt opgelaten voor meteorologisch onderzoek. Een weerballon heeft een staartje waar de meetapparatuur aan hangt.

Bijzonder vliegtuig

Bijzonder vliegtuig

Vliegtuigen als de Verhees Delta (afgebeeld) en de B-2 stealth bommenwerper brengen door hun onconventionele vorm de fantasie van toeschouwers wel eens op hol.

Condensspoor

Condensspoor

Ook wel contrail genoemd. Kunstmatige wolken die ontstaan door condensatie van uitlaatgassen van vliegtuigmotoren. Contrails kunnen een spectaculaire verschijning zijn wanneer ze door een ondergaande zon worden belicht.

Helikopter

Helikopter

Vooral in het donker zijn helikopters nog wel eens lastig te identificeren. Vaak herken je ze aan witte, rode en groene navigatielichten. Op gehoor herken je ze het makkelijkst.

Kunstproject

Kunstproject

Een installatie of performance art stuk dat het luchtruim gebruikt als medium.

Lichtkogel / flare

Lichtkogel / flare

Noodsignaal in de vorm van een fel oplichtend bolletje dat met behulp van een speciaal pistool wordt afgeschoten. Het bolletje is licht en verbonden aan een parachute waardoor het zeer langzaam daalt.

Meettrein

Meettrein

Meettreinen stralen een sterke, blauwe lichtbundel omhoog om de dikte van de bovenleidingen te meten. Bij bewolking levert dit een heldere blauwe vlek op tegen het wolkendek die zich langzaam voortbeweegt.

Planeet

Planeet

Venus en Jupiter staan soms helderder aan de hemel dan de poolster. Met een app als Star Walk herken je ze meteen.

Raket

Raket

Een raket (NASA, ESA, SpaceX, etc.) die de dampkring betreedt kan kort daarvoor een lichtgevende pluim veroorzaken.

Satelliet of ruimtestation

Satelliet of ruimtestation

Een heldere stip die zich in een rechte lijn en met aanzienlijke snelheid door de hemel beweegt is meestal een satelliet. Het ISS ruimtestation is vergelijkbaar, maar helderder. Op ISS Tracker kunt u nagaan of u het ISS hebt gezien.

Starlink satellieten

Starlink satellieten

In de komende jaren hoopt SpaceX topman Elon Musk zo'n 12.000 satellieten te lanceren om de hele wereld van snel internet te voorzien. Dit gebeurt in lanceringen van 60 satellieten tegelijk, die regelmatig zichtbaar zullen zijn wanneer ze zonlicht naar de aarde weerkaatsen.

Vlieger

Vlieger

Net als ballonnen zijn vliegers er in alle soorten en maten. Op een afstandje is een dansende vlieger soms een lastig te plaatsen verschijnsel.

Vogel- of insectenzwerm

Vogel- of insectenzwerm

Een dichte groep vogels (meestal spreeuwen) of insecten dat zich als één organisme voorbeweegt lijkt op een donkere, levende wolk.

Wensballon / Thaise lampion

Wensballon / Thaise lampion

Een rijstpapieren zak die door verhitting met een kaarsje kan opstijgen en lange afstanden kan zweven. De snelheid en richting zijn afhankelijk van de wind. Je herkent een wensballon aan oranje, flakkerend licht.

Bijzondere wolk

Bijzondere wolk

Lensvormige en vlokvormige wolken worden nog wel eens voor vaste, zwevende objecten aangezien.

Drone / RC vliegtuig

Drone / RC vliegtuig

Drones en radiografisch bestuurbare vliegtuigjes zijn er in vele vormen. Door toenemende betaalbaarheid worden met name de quadcopters steeds vaker gezien in Nederland.

Heliumballon

Heliumballon

Sierballonnen gevuld met helium zijn er in alle soorten en maten; van letters tot enorme tekenfilmfiguren. Ook een tuimelende tros losgeslagen ballonnen is een vreemde verschijning.

LED vlieger

LED vlieger

Ook 's nachts wordt er gevliegerd met zogenaamde LED kites. Deze vliegers zijn uitgerust met (animerende) LED verlichting en zijn een bijzonder opvallend verschijnsel.

Lichtzuil

Lichtzuil

Lichtzuilen behoren tot de familie van halo’s en worden veroorzaakt door de reflectie van licht tegen ijskristallen die min of meer horizontaal door de lucht zweven en daardoor als spiegeltjes fungeren.

Meteoor

Meteoor

Meteoren worden veroorzaakt wanneer de aarde zich door een wolk ruimtegruis beweegt. De deeltjes die in aanraking komen met de aardatmosfeer veroorzaken een flits en branden op. Zie hier wanneer je de volgende meteorenzwerm kunt verwachten.

Plastic zak

Plastic zak

Plastic zakken die door de wind worden meegenomen kunnen nog wel eens voor een UFO-melding zorgen.

Reflectie

Reflectie

Wanneer er door een ruit wordt gefotografeerd kunnen lichtbronnen die zich achter de fotograaf bevinden in de ruit zichtbaar zijn. Doorgaans plafonières of wandlampen.

Schip

Schip

Een reflecterend schip gezien vanuit een vliegtuig kan worden aangezien voor een vliegend object, des te meer wanneer de zeespiegel per ongeluk wordt aangezien voor lucht.

Ster

Ster

Een ster kan afhankelijk van de aardatmosfeer soms fonkelen in verschillende kleuren, of feller zijn dan gebruikelijk. Wolken kunnen de indruk geven dat een ster (tijdelijk) dooft.

Vliegtuig

Vliegtuig

Een doodgewoon vliegtuig kan een rare verschijning zijn wanneer men zich op de aanvliegroute bevindt en recht in de felle landingslichten kijkt. Het vliegtuig kan zelfs stil lijken te hangen. Op Flightradar24 kunt u nagaan of uw UFO-waarneming tóch een vliegtuig was.

Vuiltje

Vuiltje

Een vuiltje op de lens van de camera, of de ruit waardoor gefotografeerd wordt, kan voor onscherpe vlekjes op de foto zorgen.